Expositie Ad Arma in Galerie Bij Leth

Van 15 september t/m 27 oktober exposeert kunstenaar Ad Arma in Galerie Bij Leth.

 

Ad Arma werd geboren in Rotterdam (1954) en is geschoold op Artibus, Academie voor Beeldende Kunsten te Utrecht (1974-1979).

Hij is een veelzijdig kunstenaar. Naast grafisch werk maakt hij ook bronzen sculpturen, olieverfdoeken, keramisch werk, glasobjecten en installaties. 

In de loop der jaren heeft Ad Arma een indrukwekkend aantal tentoonstellingen, projecten en opdrachten  mogen verzorgen in binnen- en buitenland.

Zijn werk bevindt zich in vele particuliere, bedrijfs- en overheidscollecties.

 

In 2007 werd Ad verkozen tot Kunstenaar van het Jaar, de landelijke publieksprijs voor de beeldende kunst.

 

Ad Arma is zeker geen onbekende voor de kunstliefhebbers in Emmen en omgeving. In het verleden heeft hij meerdere malen bij Galerie De Lange geëxposeerd.

 

In Galerie Bij Leth worden dit keer olieverfschilderijen, unieke kleuretsen en glasobjecten getoond.

 

De olieverfschilderijen uit de serie Reisspiegels zijn voortgekomen uit de vele reizen die Ad gemaakt heeft, met name naar Azie: Japan, China, Nepal, India. 

Ze worden laagje voor laagje, lijntje voor lijntje opgebouwd. 

De veranderende horizon, oneindigheid maken. 

De doeken kunnen vanuit verschillende focussen gelezen, beschouwd worden:

- puur abstract

- door op elke plek in het doek een punt te kiezen als horizon-spot

- door je te verplaatsen in gevoel alsof je er boven zweeft of op een hoog punt staat

- door het werk aan de voeten te leggen, als sta je aan de waterlijn

Elke keer zal het doek een ander perspectief afgeven.

 

Waar de olieverfschilderijen, de Reisspiegels, zich bewegen in de grote ruimte van verschijnen en verdwijnen, aan de tijd raken, zijn de unica etsen uit de serie Reisbrieven visuele impressies van de vele details bij het aanraken van andere culturen en de verhalen tijdens het reizen. 

 

Het leven zelf is een reis. Droom en mythe mogen meestromen. Soms duikt er een gestalte, Sjamaan of gek beest in het werk op. Ze mogen mee en zijn deelgenoten. 

Ad Arma zoekt echter meer de poëtische ruimtes op dan het detail. Hij vindt de met alles en iedereen gedeelde kwetsbaarheid en tijdelijkheid boeiend. 

Kleur, ritme en compositie, het ruimte geven aan de verbeelding zijn van belang. Dat laatste is ook gevraagd van de beschouwer. Er is genoeg te vinden, je kan je openstellen.

 

De glasobjecten zijn geblazen en gevormd in samenwerking met de glasmeesters van werkplaats Tetterode in Amsterdam. 

De transparantie van glas geeft Ad de mogelijkheid vormen te maken die over ontstaan en transformatie gaan. Vormveranderingen en fusies zoals die plaatsvinden op celniveau in de natuur, voor even stilgezet in glas. Bij het eromheen lopen wordt die suggestie versterkt. 

Op zaterdag 15 september om 15 uur opent wethouder van Kunst en Cultuur Robert Kleine de expositie in Galerie Bij Leth aan de Hoofdstraat 18 te Emmen in het Rensenpark.

We nodigen u graag uit erbij te zijn.